Type Here to Get Search Results !

Railway SAAR SANGRAH PART - 1 ( NTPC/ TTE/ RPF/ INSPECTOR/ Technical / Non - Technical / Group D / Grade III )

 


1. On which date is the shortest day of the year celebrated in India?

Answer – 22 December

2. Who is called the “Father of Local Self-Government” in India?

Answer – Lord Ripon

3. Pradhan Mantri Gramin Awas Yojana has been created by restructuring which rural housing scheme by the Government of India

Answer – Indira Awas Yojana

4. Due to which scandal did Rabindranath Tagore return his knighthood?

Answer – Jallianwala tiger massacre

5. From which city did the Quit India Movement start?

Answer – Bombay (Mumbai)

6. Who is the author of the book Pachatantra?

Answer – Vishnu Sharma

7. According to the Election Commission of India, what is the minimum age for voting in India by 2024?

Answer – 18 Years 

8. What is lie detector device also considered as?

Answer – Polygraph

9. What was the Green Revolution related to?

Answer – From food and grain production

10. When was the renegotiation signed?

Answer – 1932

11. Who was the Nawab of Bengal at the time of the Battle of Plassey?

Answer – Siraj ud-Daula

12. What is the full name of EVM?

Answer – Electronic Voting Machine

13. In Microsoft Excel, a workbook is a collection of?

Answer - Worksheets

14. Who was the first Indian astronaut?

Answer – Rakesh Sharma

15. When is World Environment Day celebrated every year?

Answer – 5th June

16. In which year was the Asiatic Society of Bengal established?

Answer – In 1784 AD

17. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) is related to?

Answer: Basic civic amenities

18. Our solar system is a part of which galaxy?

Answer – Milky Way

19. Where is Raisina Hill located?

Answer – Located at the place of Rashtrapati Bhavan

20. Which element is necessary for the synthesis of Thyroxine?

Answer – Iodine

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area