Type Here to Get Search Results !

SAAR SANGRAH ( BPSC/DAROGA/ BIHAR POLICE / SACHIVALY ) Part - 2

1. Which Sikh Guru was born in Patna?
Answer – Guru Gobind Singh
2. By what name is Grand Truck Road known in Bihar?
Answer - National Highway - 2
3.In which year Doordarshan center was established in Bihar?
Answer – 1956
4. Where was the Doordarshan center established for the first time in Bihar?
Answer – Muzaffarpur
5. Who is considered the first poet of Magadhi language in Bihar?
Answer – Ishaan
6. Who was the first Muslim Chief Minister of Bihar?
Answer – Abdul Ghafoor
7. Which was the first film made in any regional language of Bihar?
Answer - O Mother Ganga, please climb on me
8. When was the first railway line constructed in Bihar?
Answer – Between 1860 and 62
9. In which state of India was the Minority Commission given statutory powers for the first time?
Answer – Bihar
10. Where did Mahavir Swami give his last sermon?
Answer – In Pawapuri
11.Who is given the credit for starting the world of film in the state of Bihar?
Answer – Bhikhari Thakur
12. Where was the first Jain Sangeet organized?
Answer – In Pataliputra
13. Which district of undivided Bihar was included in West Bengal at the time of reorganization of the Indian state?
Answer – Manbhoomi and Purulia
14. Who was the first English traveler to visit Bihar?
Answer – Ralph Fitch
15. Where is the birthplace of Tirthankar Vasupujya, equivalent to Jainism?
Answer – Champa
16. Mahabodhi temple has been built in Bodhgaya in Bihar where -
Answer – Gautam Buddha attained enlightenment
17. Who were the main leaders of the Bahai movement in Patna?
Answer – Vilayat Ali and Inayat Ali
18. Who was the leader of Forward Bloc of Bihar?
Answer – Shilabhadra Yaji
19. Who started the Bahai movement in India?
Answer – Syed Ahmed
20. What are the major sources of important information regarding early Turkish activities in Bihar?
Answer – Tabaqte Nasiri
21. Which regime appointed Malik Alauddin Jani as the first representative of Delhi in Bihar?
Answer – Iltutmish
22. For what purpose was the organization named Azad Dastan formed?
Answer- For terrorist action against the British
23. Which ruler of Karnat dynasty provided help to Mohammad Gauri against Hindu rulers?
Answer – Narasimha Dev
24. Which district was declared a criminal district in the Quit India Movement of 1942?
Answer – Saran
25. Which Nawab of Bengal made Munger his capital?
Answer – Mir Qasim
26. Who was not related to the Champaran movement?
Answer – Jaiprakash Narayan
27. In which division was there public rule for almost two months during the Quit India Movement?
Answer – Tirhut
28. During the Quit India Movement, where did Jaglal Choudhary encourage the people to burn the police station and throw the inspector in a sack?
Answer – Saran District
29. In which year was Bihar Yuvak Sangh established in Motihari?
Answer – 1928 AD
30. Who was the convener of the Azad Parishad formed for Bihar?
Answer – Suraj Narayan Singh
31. Who organized the movement of farmers of Madhubani district against Darbhanga State in 1919?
Answer – Swami Vidyananda
32. On which date was the date fixed for starting Salt Satyagraha in Bihar?
Answer – 6 April 1930
33. When was Individual Satyagraha started in Bihar?
Answer – 28 November 1940
34. The youth of which place in Bihar had established the Dhruva Dal to counter the British rule?
Answer – Katihar
35. During the Quit India Movement, on 11 August 1942, students along with others were killed by police bullets while hoisting the flag at the Secretariat. That the judge had given the order to open fire on the procession of these students?
Answer – WC Archer
36. Who inaugurated the All India Charkha Association?
Answer – Mahatma Gandhi
37. Which place in Bihar was a place of pilgrimage in the words of Gandhiji?
Answer – Jiradei
38. Who was the revolutionary who killed Dharmendra Nath Ghosh?
Answer – Yogendra Shukla and Baikunth Shukla
39. Who said while applying Tilak with his hands to the Satyagrahis of Muzaffarpur in Bihar during the Civil Disobedience Movement that while leaving for the Dandi March, I have applied Tilak to that old man with these same hands. Today I am applying Tilak to you all with the same hands. And bidding you adieu to contribute to this great work?
Answer – Acharya Kripalani
40. Who edited Swaraj Katha magazine?
Answer – Balmukund Bajpai

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area